Stembelasting en stembelastbaarheid

spreekberoep
Stembelasting en stembelastbaarheid

Wat heeft onze belasting met stembelasting en stembelastbaarheid te maken?

Ook het radiospotje van de belasting gehoord en wat heeft dat met stembelasting te maken?  “U hoort vast bij die 70% die….” en de stem vervolgt op samenzweerderige toon de belastingboodschap. Tja… we ontkomen er rond deze tijd van het jaar niet aan….de belastingaangiften!

In ons land geldt nog altijd de regel dat de sterkste schouders de zwaarste (financiële) lasten kùnnen en dus móeten dragen. Los van het feit of iedereen het hiermee wel of niet eens is…. Maar…wat heeft dit met stembelasting te maken?

Ander voorbeeld: de belasting van de rug van een brugklasser. Elk najaar wordt wel in een of ander artikel aandacht besteed aan de beste rugzakken voor de nog volop in de groei zijnde brugwup. Aandacht voor het opsplitsen van zware schoolboeken in twee lichtere delen. Aandacht aan de voordelen van digitale boeken in dit verband.

Nóóit gaat het aan het begin van een schooljaar over de stembelasting en de individuele belastbaarheid van de stem. Heb je wel eens nagedacht over je studie en je toekomstige beroep in dit verband? Ooit nagedacht als je een spreekberoep hebt of dit wel past bij jouw stembelastbaarheid? Ooit nagedacht àls je een spreekberoep hebt over de hobby’s in de vrije tijd?

Een tijdje geleden sprak ik in dit verband een lerares. Ja, ze had een spreekberoep, maar haar hobby’s gingen richting professioneel. Die waren haar óók heilig! In haar vrije tijd zat ze bij een koor, was actief lid in een amateur toneelgezelschap en eigenlijk had ze ook nog zangles. Ze was behoorlijk succesvol. Het ging al jaren goed, maar nu was het mis met die stem.

Ik noemde een paar voorbeelden over belasting en belastbaarheid. Over rugklachten na zwaar tuinieren…. tja helemaal duidelijk! Het kwartje viel….. Logopedie en stemtherapie in dit geval kan natuurlijk hulp bieden, maar… een beter evenwicht tussen stembelasting en belastbaarheid helpt zéker! Soms is een spiegel voorhouden ook al genoeg.

Keuzes maken moeten we allemaal als we te veel hooi op onze vork dreigen te nemen en ons lichaam of de omgeving protesteert. In dit geval is de keuze door haar stem gemaakt en was ze een tijd tot niets van al die leuke stemactiviteiten in staat. Voorkómen is altijd beter dan genezen. Met deze mevrouw is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. De knoop doorhakken stemde haar verdrietig, maar zolang je beroep veel van je stem vraagt, is het goed om na te denken wat je allemaal in je vrije tijd doet. Herken je dit verhaal of wil je meer informatie? Stuur een berichtje naar info@slin.nl.

Gerelateerde berichten