“Maak voor je Facebook pagina een video over je gekozen doelgroep”
Dat was de opdracht tijdens een cursus. Als je mijn eerste blog gelezen hebt in Logopedie divers dan weet je dat ik me Catweazle voel op technisch gebied. Voor diegenen die Catweazle niet kennen of nog eventjes terug willen naar de kindertijd? Aan het einde van die blog vind je een link naar een van de vele you tube filmpjes van die lieve kluizenaar uit een populair kinderprogramma uit lang vervlogen tijd. https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/catweazle-en-afgestemd-zijn-op-je-gespekspartner
Het belang van lichtinval bij slechthorendheid
De keuze van de doelgroep slechthorend en het onderwerp lichtinval was meteen duidelijk. De titel: “ Zet je spreker in de schijnwerpers!” snel bedacht. Maar…. ik moest ècht over een drempel stappen. Technisch gesproken valt er veel kritiek te leveren op dit eerste product. Inmiddels weet dat ik met een statief en horizontaal filmen enz. technisch veel betere videootjes kan maken. De reacties van vooral de goedhorenden en het aantal bezoekers op Facebook waren veelbelovend! Zoals ík heel erg uit – wat men tegenwoordig -“comfortzone” moest stappen, zo geldt dat óók voor veel mensen met een gehoorprobleem. Er is een wereld te winnen door naar buiten te treden met je slechthorendheid. Voor mij staat dit eerste vlogproduct symbool voor een weg naar méér bekendheid. Informatie rond het thema spraakafzien en slechthorendheid is vanaf nu een zaak van slecht- èn goedhorende sprekers.
Accepteren
In mijn directe omgeving heb ik die worsteling gezien om de acceptatie drempel over te gaan. Te accepteren dat een hoortoestel toch ècht noodzaak wordt. Dat die niet voor óp de kast is, maar om te drágen en dat je die ook gerust mag zíen. De drempel om daarna ook nog naar de logopedist te gaan voor een training spraakafzien om zo nog meer rendement uit de hoortoestellen te halen…. Dát hoor ik van mensen die uiteindelijk toch die stap wagen en van de audiciens die dit stimuleren. Zij weten net als ik dat de optelsom van zorgvuldig geadviseerde hoortoestellen en spraakafzien niet als uitkomst 2 maar 3 betekent!
Op dit moment twijfel ik of ik in de toekomst mijn vlogs ga ondertitelen. Nee, niet vanwege het technische want ik weet al bij wie ik daarvoor dan in de leer ga. Het is vooral om je te laten ervaren dat je dit filmpje misschien best wel kunt begrijpen. In de toekomst beloof ik dat ik bij elke vlog in ieder geval het verhaal eronder zal schrijven.
Is leeftijd een drempel voor ’n cursus spraakafzien?
Twijfel je vanwege je leeftijd of denk je “ik kan dit toch niet”… Dat doet vrijwel iedereen maar er is tot nu toe nog nooit iemand geweest, die achteraf níet enthousiast was. Je kunt trouwens altijd beter achteraf zeggen: “ik heb het tenminste geprobeerd, dan hàd ik het maar (eerder) geprobeerd”. Natuurlijk heeft de ene persoon meer talent hiervoor dan de andere. Spraakafzien is echt niet alleen woorden van iemands lippen lezen. Er is nog zoveel méér wat je leert om een gesprek beter te kunnen voeren. Je mag ook zeker per afspraak een goedhorende meenemen. Spraakafzien gaat niet alléén over slechthorenden, maar minstens net zoveel over de rol van de goedhorende!
Meer informatie over het belang van spraakafzien
Via deze blogs ga ik meer vertellen over spraakafzien. Heb je vragen of wil je reageren dat mag altijd via mijn e-mailadres. Verder stappend uit mijn comfortzone (ik heb de smaak te pakken!) ga ik in de toekomst je ook op een andere manier verrassen, dus hopelijk tot gauw!
Wil je weten wat GGMD voor je kan betekenen? https://www.ggmd.nl/
Wil je weten wat ík voor je kan doen samen met GGMD? https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/hulp/#spraak