Reis mee … het thema van deze kinderboekenweek
Een reis om de aarde…. voor iedereen…. dankzij een boek! Op mijn bureau ligt een muis met een rood balletje. Bedoeld voor mijn duim… Zo kan ik makkelijker over mijn laptop scherm sturen. Een krijgertje omdat ik met een “normale muis” altijd ruzie heb. Het pijltje reist altijd net de andere kant op dan ik wil! Onder die handige muis een inspirerend berichtje. Óók een krijgertje… van Dedicon. ”Voor mij is audiolezen mijn ziel en zaligheid. Als je zicht en financiële middelen beperkt zijn, kom je niet ver. Maar met een gesproken boek zit ik bij wijze van spreken zo in Australië”. Was getekend: Angèle.
Kinderboekenweek en het thema? Reis mee!
En dat is nou het allerleukste van (voor)lezen. In je eigen omgeving kun je zó door een (reis of avonturen) verhaal meegenomen worden naar een andere plaats. Mooi dat het dit jaar het thema van de kinderboekenweek is. Maar…. eigenlijk is het een thema voor iedere leeftijd en van alle tijden:
Een reis om de aarde in het internetloze tijdperk
“Als jullie de eerste dag van jullie reis in San Francisco zijn, vergeet dan niet……” en tijdens een telefoongesprekje “op dag 6 zitten jullie in natuurpark…. vergeet dan niet ook even … te bezoeken, want het is maar een uurtje verder”. Tekenend voor de oprechte interesse in onze huwelijksreis destijds van mijn vader. Kersverse echtgenoot had op zijn verzoek aan hem ons reisschema gegeven. Met bibliotheekboeken en de encyclopedie reisde hij met ons mee en gaf ons zelfs waardevolle tips voor onderweg!
Reis mee met een boek!
Kennen jullie:
- Het bekroonde boek Mama weg! waarin een uiltje uit het uilennest valt en via een zoektocht haar mama weer vindt? Samen ontdekken en verwoorden hoe mama er ook alweer uitzag…
- Rupsje Nooitgenoeg die via allerlei lekkers door de week reist en uiteindelijk een mooie vlinder wordt?
- In mijn kindertijd Abeltje (en de lift), die zó in exotische oorden kwam?
- Sjakie en de Chocoladefabriek?
- Jules Verne… een reis om de wereld in 80 dagen?
- Pippie Langkous en haar Villa Kakelbont?
Reis mee met een boek en daarmee begin je als je jong bent!
Heb je eenmaal ontdekt dat (voor)lezen leuk en (ont)spannend is dan is het zaadje geplant voor hopelijk nog veel meer avonturen! Heb je óók ontdekt dat het zomaar een paar uur later is en je even in een andere wereld was en misschien ontdek je nog wel veel meer…
Reis mee met een boek, want (voor)lezen is onmisbaar voor je taalontwikkeling en je geletterdheid!
Je ontdekt dat al dat lezen of voorlezen je woordenschat vergroot, je zelfredzaamheid, fantasie en oplossend vermogen stimuleert. Allemaal ingrediënten die nodig zijn om in je volwassen leven zelfstandig te kunnen functioneren. Het percentage jongeren van 15 jaar met een taalachterstand blijft schrikbarend toenemen (vlg. OESO,Pisa rapport). Was het percentage in 2003 “nog maar” 11,5% in 2015 al gestegen tot 17,9 % van de jongeren. Met z’n allen kùnnen we deze zorgelijke ontwikkeling stoppen, want met een taalachterstand loop je een groot risico om tot de laaggeletterden van de toekomst te horen!
Passend Lezen als zèlf lezen met hindernissen gepaard gaat
En zoals “Angèle van mijn muismatje” het al benoemde: dankzij bijvoorbeeld Passend lezen is er ook geen excuus voor mensen die niet of niet goed zien of voor mensen met dyslexie! Om mijn steentje bij te dragen aan die goede taalontwikkeling ga ik ook déze vrijdagmorgen weer voorlezen en spreek ik een krant of tijdschrift in. Dan reis ik in mijn studio heel wat af en kom soms ook als gast in iemands huis terecht.
Wil je weten wat Passend Lezen jou kan bieden? www.passendlezen.nl
Interesse in een blog waarin het plezier in lezen centraal staat? https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/is-een-film-spannender-dan-het-boek/
Voorlezen heeft onze jongste geholpen om ook zelf aan het lezen te gaan. Ik vind het heel goed dat er ook speciale boekjes zijn voor kinderen met dyslexie. Zo kunnen ze ook het plezier van het lezen ervaren en zelfvertrouwen krijgen.
Die boekjes zijn inderdaad fijn om zelfstandig te lezen. Ken je misschien ook de samenleesboeken? Misschien is je zoon nog in die leeftijdsgroep? Het moeilijkere voorleesgedeelte is voor de ouders met rijkere taal en uitbreiding van de woordenschat en het aangepaste leesniveau met kortere zinnen voor de jonge lezer. En natuurlijk goed voorbeeld doet volgen…, maar dat laatste zal geen probleem of straf voor jou zijn.
Het verbaasd me dat er zoveel jongeren zijn met een taalachterstand. Wel goed om dat meer aandacht aan te besteden.
Het voorlezen vanaf dag 1 heeft mijn zoon geholpen met zijn intresse in lezen.
Hij kan nu voor een 7 jarige top lezen!
Ik raad het iedereen aan om elke dag te lezen met zijn kind..
Zo fijn om dit te lezen, want die interesse komt niet uit de lucht vallen. En… natuurlijk zal niet elk kind daardoor ook goed kunnen lezen. In het geval van een leesstoornis zoals dyslexie is er meer nodig, maar dankzij het voorlezen worden de woordenschat, het taalbegrip en actief taalgebruik wel ontwikkeld. Blijf gezellig voorlezen ook als hij steeds meer zelfstandig gaat lezen.
Van af begin vporgelezen aan de jongste en we merken dat hij nu net in groep 3 is en gaat als een speer met lezen en schrijven. Heeft echt goed gedaan dat voorlezen. En elke dag gazn we door.
Mooi om in je reactie het bewijs te zien hoe belangrijk het is om voor te lezen! En als je iets kunt, vind je het vaak ook leuk om te doen en kom je in een positieve versterkende spiraal terecht! Veel plezier met het voorlezen!