Kinderboek voorlezen of film zien?
In deze tijd van ontlezing en “daar heb ik toch geen tijd voor?”, een praktischee vraag. Tegelijkertijd mobieltjes in plaats van samen kletsen, genieten van gedeelde ervaringen achter de kinderwagen of buggy. Een mobieltje in de hand als je samen door het bos loopt op zoek naar paddenstoelen, eikeltjes of herfstbladeren. De keuze lijkt bijna voor de hand liggend.
Ben ik pessimistisch als ik denk dat het boek tweede keuze is voor de meerderheid van ouders?
Begrijp me niet verkeerd zolang je samen naar die film kijkt, samen naar de bioscoop gaat, is daar niets mis mee.
Maar… die kinderboekenweek heeft een doel.
Stel, je besluit om voor allebei te kiezen. Waarmee begin je dan? Lees je het boek omdat de film zo mooi, spannend of grappig was of liever andersom?
Een waargebeurd verhaal over:Kinderboek voorlezen of film zien?
Het speelde in de ‘Harry Potter hype tijd’ Harry Potter boeken waren niet aan te slepen en bij het verschijnen van een nieuw deel stonden of lagen fans al uren voor openingstijd voor de boekwinkel. De jongste uit dat gezin was misschien nog net iets te jong voor de film. Oudste had het boek gelezen en zijn grootste wens was de film zien die in de kerstvakantie in de bioscoop zou draaien.
Een dilemma als het hele gezin wil gaan. Hoe mooi is dan het voorlezen van het boek? Kunnen stoppen als het te spannend wordt of juist voorbij de spanning gaan. Het gesprek tijdens en na het leeskwartiertje. Het mooie vooruitzicht van dat gezellige leesmoment dat dagelijks terugkeert? Het inleidend gesprek waarmee de draad van het verhaal wordt opgenomen.
Het hele verhaal inclusief de ontknoping, staat in mijn boek.*
Een kinderboek voorlezen geeft zoveel meer ruimte voor gesprekken, om verwachtingen te verwoorden, het ontwikkelen van empathie en fantasie. De mogelijkheid om er je eigen film van te maken met onbegrensde fantasieën.
Is een boek duur?
Het argument dat een kinderboek duur is? Hangt ervan af, maar in de bieb lenen kan ook en tot een bepaalde leeftijd gratis.
Dat het voorlezen ook de nieuwsgierigheid prikkelt en de behoefte naar meer is een mooie niet te verwaarlozen bijvangst. Als je dat een beetje slim aanpakt, gaan notoire niet-lezers ook lezen!
Wat mij betreft maken we van de kinderboekenweek een groot feest waarbij de (groot) ouders niet mogen ontbreken.
Sterker nog! We maken er een gezins – of familieboekenweek van!
Wil je weten hoe het Harry Potter dilemma afloopt en ook hoe je leesplezier stimuleert?https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464683707
Meer lezen over leesplezier?https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/uitgedaagd-worden-tot-lezen-of-veilig-leren-lezen/