Dit zijn de voordelen van het hebben van Dyslexie
Ja, je leest het góed! Voordelen! Met dyslexie kun je behalve veel frustraties en onbegrip ook veel toegevoegde waarde hebben voor je omgeving. Voor de samenleving! Met speciale dank aan Mirjam Bosch beheerder van de Facebookgroep Dyslexie/lees-leerstoornissen, die het artikel deelde uit Libelle.nl* en zo onder de aandacht bracht. Dyslexie kan het iemand vreselijk moeilijk maken tijdens de schoolcarrière en daarna, maar het is goed om ook eens al de sterke kanten te benadrukken. Sterke kanten waar wij als samenleving heel veel aan hebben!
Wat zijn dan die toegevoegde waarden van het hebben van dyslexie?
. Ruimtelijk denken en inzicht
Als een b, p, q of d in het proces van leren lezen en spellen voor problemen zorgt, kun je dat ook omdraaien. Het biedt kansen om iets vanuit een ander gezichtspunt te (kunnen) bekijken. Tijdens een bijscholing dyslexie vertelde de docente een mooie anekdote over een aantal architecten in New York. De stad was jaren geleden aan een opknapbeurt toe en daarvoor werden architecten uitgenodigd om mee te denken over de bouwplannen. Toeval of niet? De architecten die vanaf de andere kant van het bureau moeiteloos de plannen analyseerden kregen uiteindelijk allemaal een deel van het project. Zonder enige behoefte om aan de “goede kant” van het bureau te komen kijken en mee te praten kwamen zij met de briljantste ideeën. Wat bleek later? Ze waren allen dyslectisch!
Bekende mensen zoals: Wubbo Ockels, Albert Einstein, Jan des Bouvrie (ontwerper), Leonardo Da Vinci (kunstenaar)
. Vertelvaardigheden
Tijdens diezelfde bijscholing, maar óók in mijn werk kom ik dit vaak tegen. De docent had een vriend met dyslexie meegenomen die zou vertellen over zijn ervaringen als “ervaringsdeskundige”. Binnen een mum van tijd hing de groep aan zijn lippen en barstte de groep regelmatig in lachen uit. We zagen hem gewoon bezig in allerlei situaties. Die originele, boeiende vertelvaardigheid doorspekt met humor en zelfspot gaf een mooi inkijkje in zijn sterke gave als verhalenverteller. Het kon dan ook niet uitblijven dat een cursist vroeg of hij al had nagedacht over een carrière als cabaretier!
Schrijvers… ja zeker dat kan! Zoals: Agatha Christie, De sprookjesverteller Andersen, Jacques Vriens!**
. Creativiteit
Volgens het artikel barsten mensen met dyslexie van de creativiteit. En…. inderdaad dat is zeker het geval bij de scholieren/studenten en ook hun ouders met dyslexie die ik tot nu toe ben tegengekomen. Ze zijn zonder uitzondering niet bepaald een grijze muis en hebben een originele, andere manier om hun omgeving te zien en te interpreteren. In mijn eigen situatie kwam ik ze (toeval of niet) tegen bij het bouwen van een website. Barstend van de leuke, originele ideeën, technisch gezien overduidelijk superieur waardoor ik graag een stuk regie uit handen gaf. Het invullen van de tekst legden ze resoluut op mijn regiebordje en…. ja toen was het puzzeltje compleet. Sámen waren we in staat er iets moois van te maken maar alleen waren we beiden op onze eigen manier niet compleet!
Bekende creatieve mensen? Jamie Oliver (topkok), Steven Spielberg (regisseur), Walt Disney ( filmproducent, regisseur en zakenman), John Lennon, Pablo Picasso, Mozart (componist)
Voor diegenen die het hele artikel wil lezen * www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/voordelen-dyslexie/ Meer weten over dit onderwerp?www.dagvandyslexie.nl
Neem ook eens een kijkje op de originele website van een van de bekendste en succesvolste kinderboekenschrijver Jacques Vriens** en lees hoe hij in een tijd waarin dyslexie nog niet zo bekend was, te maken kreeg met dikke vette rode strepen in zijn werk! Gelukkig voor ons dat hij zich niet liet ontmoedigen, want dan hadden we nooit kennis gemaakt met al die leuke kinderboeken die hij heeft geschreven! www.jacquesvriens.nl
Wil je een blog uit mijn praktijk lezen over dyslexie? https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/hoe-verwerk-je-grote-stukken-tekst-als-je-dyslexie-hebt/
Wat interessant om te lezen. En eigenlijk ook best logisch. Want alle kwaliteiten die mensen hebben zijn er juist om iets bij te dragen. Best kortzichtig dat sommige eigenschappen nog niet zo worden gezien.
Dank je voor de belangstelling. Natuurlijk is leren lezen, schrijven en taalontwikkeling een basisvoorwaarde voor wat je in jouw toekomst wilt gaan doen. Gelukkig zijn er al die inspirerende voorbeelden die hun talenten uiteindelijk toch ontdekten en gebruikten! Met dit soort blogs hoop ik een bijdrage te leveren aan meer begrip en bekendheid over dyslexie. Kijk vérder dan die spellingfout en heb oog voor de totale mens, het talent dat nog aan het ontluiken is.
Ja inderdaad. Fijn dat je dit onder de aandacht brengt, want het is mij anders geleerd.
O zo heerlijk om te lezen! Er zijn inderdaad super veel voordelen aan het hebben van dyslexie.. Bij mij is mijn intuïtie meer ontwikkeld dan het schrijven. Maar als ik schrijf komt dat recht uit mijn hart.
De schooltijd is zeker zwaar voor velen, maar de meesten komen er met de juiste hulp, begrip en steun (van het thuisfront bijvoorbeeld) sterker uit! Geniet van je talent en creativiteit en ik lees met plezier je enthousiaste blogs over de gezonde en lekkere thee van Isa!
In mijn recentste blogworkshop had ik een deelneemster met dyslexie. Ze was inderdaad heel creatief en kon heel goed vertellen maar had een immense schrijfangst. Daar heb ik haar bij geholpen. Die ervaring heeft me geleerd dat mensen met dyslexie zeker alle steun verdienen.
Zo waardevol dat je dat kon doen! Hoe meer bekendheid er is des te groter het begrip en dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor onze maatschappij.