De spellingregel van ‘T eXKoFSCHiP“
Ik laat één van mijn leerlingen met dyslexie de spellingregel van ’T eXKoFSCHiP nog eens uitleggen aan de groep!” Dit vertelde ooit een lerares Nederlands tijdens een overleg over een van haar leerlingen met dyslexie. Toevallig of juist niet?
Regels geven houvast
Spelling…. je leert het soms gewoon door inprenting, door goed te luisteren en bijvoorbeeld door regels. Laten nou nèt die regels een grote rol spelen bij werkwoordvervoegingen. Regels die je kunt beredeneren geven houvast en zorgen voor logica en … rust en zelfvertrouwen. Mensen met dyslexie zijn vaak goed in regels en beredeneren, dus dat vertrekpunt is mooi meegenomen voor je therapie!
Werkwoorden en de spellingcontrole…
Voor de meeste spellingproblemen zou je gebruik kunnen maken van de spellingcontrole, maar dat geldt níet voor de werkwoorden.
- Denk bijvoorbeeld aan biet, bied/biedt, bood, boot. In de spelling komen ze allemaal voor.
- En wat denk je van: verbrede en verbreedde? Tja, er zijn vele opties en dan is het heel fijn als er (houvast) regels zijn.
Spellingtoetsen op de middelbare school
Deze lerares Nederlands herhaalt uiteraard het geleerde van de basisschool en wéét inmiddels uit ervaring dat regels zoals ‘T eXKoFSCHiP bij leerlingen met dyslexie veel zijn geoefend vanuit het beredeneren. Jùist omdat deze woorden nooit via de spellingcontrole kunnen worden gecontroleerd.
Het automatiseren van spelling en regels zoals de spellingregel van’T eXKoFSCHiP
Degenen met dyslexie zullen het herkennen. Spelling zal nooit helemaal een automatisme worden.
- Geregeld staan die werkwoorden bij mij op het programma
- Blíjf ik het advies geven om in jezelf de regel te gebruiken (selftalk)
- Gebruik ik de KIS ( keep it simple) methode. Dat wil zeggen… geen uitgebreid schema met ja en nee, als het kort kan
Leraren zoals deze lerares Nederlands verdienen een lintje!
Waarom verdient ze een lintje? Ze zíet haar leerlingen, wéét welke leerling ergens in uitblinkt en zet die capaciteit en dus die leerling in het zonnetje. Oók een leerling met dyslexie, dus! Een leerling met dyslexie in het zonnetje zetten qua spelling…. Ik word daar altijd heel blij van en vooral als die leerling dat trots vertelt bij een volgende afspraak!
En… op verzoek een paar varianten:
SeXy FoKSCHaaP en voor de mensen die onze taal en dus ook de werkwoordvervoeging moeten leren: eXSoFTKeTCHuP. Waarom? Ooit gehoord hoe moeilijk “onze” sch is als Nederlands niet je moedertaal is?
Wil je meer lezen over dit onderwerp? https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/herhalen-of-wel-tig-keer-overschrijven-helpt-dat-bij-dyslexie/
Wil je meer informatie? Kijk eens in Balans: https://balansdigitaal.nl/
Of: op de website www.dagvandyslexie.nl
Inderdaad heel goed gedaan van die leerkracht. En bovendien blijft het bij de kinderen ook langer hanger als het komt van een klasgenootjes. Mensen (en dus ook kinderen) zijn meer geneigd om mensen die op hen lijken te volgen. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.
Inderdaad Katleen, zo’n leerkracht wens je voor iedere klas!
Dit is ook iets voor mensen zonder dyslexie.
Zeker!
Ik zelf heb ook nog steeds problemen met d if t of dt. Ik heb op school ook dan nooit het kofschip en dergelijke gehad. Dat kwam pas later.
Maar goed dat deze ezelsbruggetjes erzijn en dat ze goed werken voor mensen met dyslexie.
Ja, ik zie dat bij veel mensen ook als ze verder geen diagnose dyslexie hebben.
Wat goed geschreven. Als leerkracht word ik blij van dit soort blogs. Duidelijk beschreven. Laatst vroeg een vader hoe zijn dochter het deed, dus ik zei erg goed. Toen vroeg hij naar haar cijfers…. achteraf had ik spijt dat ik niet had gezegd dat hij naar haar groei moest kijken ipv cijfers. Ze staat namelijk nog steeds onvoldoende maar het gaat echt heel erg vooruit.
Dank je Joyce! Inderdaad is het groeiproces en oog daarvoor hebben voor de persoon in kwestie zo belangrijk om te benoemen! Veel succes met je belangrijke werk. Een eerlijke leerkracht met hart voor haar/zijn “leenkinderen”…. dat zijn de leraren die ze zich later nog met een glimlach herinneren!
Door mijn dyslexie heb ik altijd problemen met d, dt of t. En nog veel meer. Het weerhoud mij niet om te gaan schrijven.
Maar stuit wel vaak tegen onbegrip…
Dank je voor je eerlijke openheid! Daarom is het ook zo belangrijk dat er veel over wordt gepubliceerd. Gelukkig weten we nu inmiddels dat men niet “dom” is, als er spellingfouten worden gemaakt. Integendeel… ik heb veel mensen begeleid tijdens hun (middelbare)schoolperiode waarna ze variërend van MBO tot universitair hun talenten konden inzetten. Ik wil nog veel meer bekendheid geven aan waar je als persoon met dyslexie hindernissen ervaart. Als je je ervaringen met me wilt delen, mag je me altijd mailen op info@slin.nl