De paradox van principle-based toezicht

De paradox van principle-based toezicht.

VIDE-publicatieprijs: de paradox van principle-based toezicht*
Citaat:

20 juni 2023:
‘Stop de checklijsten weg, laat strenge eisen varen en stimuleer verbetering via je feedback. Dat is principle-based toezicht in een notendop. Is deze toezichtsvorm een slimme keus? De Onderwijsinspectie doet hier ervaring mee op.’

Dit las ik onlangs in een post op LinkedIn van Matthijs van den Berg, Directeur Kennis bij de Inspectie van het Onderwijs.

Vide publicatieprijs 2022

Met hun recente publicatie ‘What is the impact of a principle-based inspection approach?’ wonnen Marlies Honingh, Marieke van Genugten, Vincent de Gooyert en Rutger Blom onlangs de Vide Publicatieprijs 2022, een prijs die jaarlijks uitgereikt door Vide – beroepsvereniging aan vernieuwende publicaties over toezicht, inspectie en handhaving.
De jury stelt dat toezicht gebaseerd op open normen met vertrouwen als uitgangspunt voor veel toezichthouders relevant is. ‘Hiermee raakt dit onderzoek ook aan de huidige discussies over de legitimiteit van toezichthouders en hoe zij het beste kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.’

Hoe bruikbaar is ‘principle-based toezicht’ voor het oplossen van de problemen in de gezondheidszorg in het algemeen en voor de eerste lijn in het bijzonder?

Wat kunnen wij hiervan leren in de (para)medische gezondheidszorg en vooral… wat kunnen al die beleidsmedewerkers en controlerende zorgverzekeraars hiervan leren? Wat kan het ministerie van VWS hiervan leren?

De impact van sancties op behandelgemiddelden

Is het alleen voor mij herkenbaar wat er dan door mij heen gaat? Er borrelen gedachten en heinneringen op zoals deze verzuchting van een bevlogen collega:
“Elke keer als er weer een brief van deze zorgverzekeraar komt met behandelgemiddelden en indexen heb ik de neiging om hem niet te openen. Dan vrees ik dat ik weer een overschrijding heb en dat terwijl ik in mijn administratie het tegendeel zie. Hoe berekenen ze dat? Meten ze ook de lange termijn oplossing van die klacht? Dan heb ik de neiging om alle ‘complexere’ klachten en diagnoses maar niet meer te behandelen, want die zijn de oorzaak van mijn hoger behandelgemiddelde. Dan begin ik zelfs mijn beste collega’s te wantrouwen, want misschien houden ze de makkelijke (lees: weinig therapietijd vragende) patiënten wel voor zichzelf. Maar… dan laat ik toch een categorie hulpzoekende in de kou staan?”

Afstraffing voor behandeling van complexere hulpvragen

Dan denk ik aan eigen, soortgelijke ervaringen: ”Jij bent al wat langer in het vak, deze hulpvraag is echt iets voor jou.” Ze voelden opeens vanwege die behandelgemiddelden als een dolksteek in plaats van als een blijk van waardering en vertrouwen in mijn opgedane ervaring… Dan spookte ook het vreselijke woord ‘concollega’ door mijn hoofd, dat zomaar opeens werd gebruikt en synoniem leek voor marktwerking en reclame maken.

Die eerste verlossende ervaring met contractvrij  behandelen

Dan denk ik aan mijn eerste ervaring met contractvrij behandelen. Alweer vele jaren terug omdat die ene zorgverzekeraar me zó op mijn ziel trapte dat ik besloot ‘geen zaken meer met deze verzekering te willen doen’. In datzelfde jaar gebeurde het: Hoogzomer en in de omgeving waren alle gecontracteerde collega’s op vakantie of onbereikbaar volgens de hulpzoekende.

Hoe dat uitpakte? Het smaakte naar meer. Ik werd er weer blij van. Je kunt het in de volgende blog lezen.* https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/contractvrij-logopedie-met-restitutiepolis/

De bronexpert*** vertrouwen 

Over efficiency, vertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en werkplezier gesproken. Over doelmatigheid en goede zorgverlening waarbij de patiënt/cliënt centraal staat. Zo werken is wat ik voor ogen had toen ik dit beroep koos en ik ben daarin denk ik geen uitzondering! Werken op basis van vertrouwen, respect voor mijn expertise en vooral voor de hulpvraag van de hulpzoekende.Die opgeborrelde gedachten inspireren me tot reacties als hieronder en helemaal als ik de inhoud lees die gaat over niet gecontracteerde zorg.** Als ik zie vanuit welke instelling het is bedacht. Dan krijg je dit antwoord:

Kies je voor wantrouwen als vertrekpunt of voor vertrouwen?

Als wantrouwen eens plaats maakt voor vertrouwen? Is er ooit weleens onderzocht hoeveel efficiënter en met meer arbeidsvreugde hulpverleners werken zonder verstikkende regels en bemoeizucht van zorgverzekeraars en auditbureaus? Het wordt tijd om de zaken om te draaien en eens uit te zoeken hoeveel we uitsparen als zorgverzekeraars drastisch inkrimpen en aanzienlijk minder macht krijgen. Hoeveel we uitsparen als de banen verdwijnen van beleidsmedewerkers die steeds maar nieuw beleid bedenken om zelf hun goed betaalde baan te kunnen behouden. Wat ervoor in de plaats komt? Uitgedunde of zelfs het verdwijnen van overbodige banen want verdienen aan de zorg is een onzinnige kostenpost. Daartegenover: een eerlijk zorgverlenerstarief, kostendekkend, financiële ruimte voor investeringen en na- en bijscholing. Efficiënter werken met minder overbodige (administratieve) regeltjes en als sneeuw voor de zon verdwijnende wachtlijsten! Kijk, dat is een wetsvoorstel waar zorgvragenden en zorgverleners blij van worden! Sleutelwoorden? Vertrouwen in de bronexperts.

Gebruikmaken van opgedane kennis uit andere sectoren

Onderwijs en zorg zijn dienstverlenende instanties die betaald worden door Nederlandse belastingbetalers. Wij hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Laten we over de schutting kijken en gebruikmaken van kennis die er al is. Kijk ook eens hoe het ooit was en nee ‘vroeger was niet alles beter’, maar collegialiteit, vertrouwen, beroepseer en werkplezier zijn tijdloze kwalificaties. Omarm dat en laat het uitgangspunt zijn voor een gezond functionerend zorgstelsel.

De inhoud van VIDE-publicatieprijs: de paradox van principle-based toezicht*
https://www.toezine.nl/vide-publicatieprijs-de-paradox-van-principle-based-toezicht/

**In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken aanvullende maatregelen te nemen om de contractering tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars **te verbeteren. Eén van deze maatregelen is het verlagen van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Deze maatregel is uitgewerkt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in overleg met zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en zorgaanbieders.

Bekijk de post op: https://www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/actueel/nieuws/internetconsultatie-wetsvoorstel-bevorderen-zorgcontractering/

Kijk voor de volledigheid ook op LinkedIn naar de reacties: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7079811259528835073/

***De bronexpert. In een post reageerde prinses Laurentien op mijn reactie en van haar kwam dit mooie woord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *