Catweazle en afgestemd zijn op je gespekspartner

Dyslexie en onderwijs: op zoek naar jouw puzzelstuk

Catweazle en zijn omgeving!

Wat is de relatie tussen Catweazle en afgestemd zijn op je gesprekspartner? Voor iedere 50 plusser roept het herinneringen op aan een kindertelevisieprogramma. Nèt niet meer in zwart-wit. Een excentrieke kluizenaar uit een andere wereld zonder elektriciteit. Opeens is hij beland in een wereld vol moderne uitvindingen en beleeft hij allerlei vreemde avonturen. Hij is duidelijk niet afgestemd op zijn omgeving en voelt zich onzeker.

Hij oogt kwetsbaar en voelt zich niet begrepen. Hij lijkt vaak ook in paniek of boos. Het overkómt hem allemaal. Ik roep ook weleens quasi wanhopig “ik lijk wel Catweazle!”  Mijn omgeving weet dat ik dan weer in een haat/liefde verhouding zit met mijn computer. Ik benijd al die mensen  die moeiteloos allerlei trucs uithalen met hun pc. Ik spreek niet dezelfde taal als mijn computer en dit leidt tot paniek, frustratie en gemopper op die “stomme computer”.

Het probleemloos gesprekken volgen gaat niet vanzelf als je slechthorend bent

Slechthorenden ervaren geregeld dat het niet vanzelfsprekend is om gesprekken te kunnen volgen. Het afgestemd zijn tussen hen en hun goed horende gesprekspartners hapert.  Dit roept onzekerheid op en de neiging om gesprekken te vermijden. Verjaardagen zijn niet prettig want “ik zit er maar een beetje bij”.  Zo zijn er meer situaties te bedenken waarin de slechthorende zich buitengesloten voelt.

Mensen met een spreekberoep

Mensen met een spreekberoep kennen allemaal de situatie van een flinke verkoudheid en langdurig spreken. De juiste verhouding tussen belastbaarheid en belasting van hun stem is tijdelijk in gevaar. Het spreken is opeens niet meer vanzelfsprekend. Het stemapparaat hapert en het laat ze bij de uitoefening van het beroep in de steek. Het lesgeven of lang vergaderen is opeens een te zware belasting voor de stem. Bij een langdurig en serieus stemprobleem is die verhouding tussen stembelasting en belastbaarheid nog méér uit balans.

Onbegrip of een onterecht oordeel bij spellingfouten

Leerlingen en studenten met dyslexie ervaren het onbegrip van hun omgeving wanneer zij spellingfouten maken. Een tekst niet goed kunnen lezen, interpreteren of problemen hebben met de grammatica. De onzekerheid en onmacht als dit bewust of onbewust door de omgeving wordt bestempeld als “minder intelligent”. Lage CITO scores en een te laag uitgevallen schooladvies zijn vaak het gevolg. De ware capaciteiten worden door de dyslexie vaak niet gezien en zo worden deze mensen te vaak nog onderschat. De dyslexie dwarsboomt hun studieplannen èn de toekomstplannen rond het beroep van hun dromen. Vreemd dat dit tot frustraties leidt?

Bezorgde ouders

Ouders die zich bezorgd afvragen waarom hun kind maar niet lekker gaat praten. Hun andere zoon of het buurmeisje praatten op die leeftijd toch veel verstaanbaarder? Wat is er toch aan de hand?

Gaat het over Catweazle?

In deze allereerste blog op deze gloednieuwe website Logopedie-Dyslexie Silvia Linssen gaat het natúúrlijk niet over Catweazle. Toch  voelen we ons allemaal op gezette tijden weleens als deze lieve zonderling en hebben we geen grip op de (spreek) situatie. Ik in ieder geval wèl!

Een website bouwen?

“Dat doe je toch gewoon zèlf!” Nou voor déze logopedist was het toch echt een kwestie van: “Schoenmaker blijf bij je leest”.  Een ervaring als “doe nou maar gewoon waar jíj goed in bent en besteed dit uit aan een vakman uh…. vakvrouw in dit geval!” Op het moment dat ik deze blog schrijf, voel ik de energie terugkomen en de opluchting groter worden….. Okay, het schrijven van blogs gaat nog wat onwennig en er zijn te lange zinnen, als ik niet oppas!  Dít is wat ik wil en dit enthousiasme wil ik graag met jou delen.

Onderwerpen rond logopedie, dyslexie en NT2/Nederlands

Samen met jou praten over onderwerpen rond logopedie en dyslexie.

  • hulpvragen over communicatie en dyslexie oplossen
  • bezorgdheden wegnemen
  • levensgeluk toevoegen als je (weer) als vanzelfsprekend kunt communiceren
  • puttend uit jarenlange ervaring, na- en bijscholing
  • niet op de laatste plaats dankzij de inspirerende gesprekken met  “mijn patiënten en cliënten”! 

Mag ik jou met een van je vragen op het gebied van Logopedie of Dyslexie tegenkomen? Bijvoorbeeld in een reactie op een van mijn blogs of gewoon als hulpvrager in mijn praktijk of op mijn Facebookpagina?

Meer lezen? https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/dyslexie-en-ons-onderwijssysteem/

En voor ouder en hun kinderen met dyslexie: https://nederlandsmedianieuws.nl/media-nieuws/Sanoma-lanceert-Donald-Duck-special-voor-dyslectische-kinderen/

Voor diegenen die toch nieuwsgierig zijn geworden of “last krijgen van een vleugje nostalgie”? Ter afsluiting even genieten van die aardige kluizenaar Catweazle!