Blog#172-Voor niets gaat de zon op

voor niets komt de zon op

“Voor niets gaat de zon op”

“Brutalen hebben de halve wereld”
“Voor een dubbeltje op de eerste rang”
Voor niets gaat de zon op”
Aanleiding tot deze spreekwoorden was een citaat dat ik onlangs terugzag op mijn Facebookpagina.
Aan deze oude spreekwoorden moest ik denken, want waarom zou je eigenlijk nog voor dienstverlening betalen? De zon gaat toch ook voor niets op?  Lees, erger je (misschien) en geniet hopelijk vooral van het antwoord. Wie weet herken je iets uit ons dagelijks leven en stemt het je tot nadenken. Want ….

Alleen voor niets gaat de zon op…

Deel van het citaat:
Vraag vanuit een restaurant:

“Hallo wij zijn een klein gezellig restaurant in het centrum van de stad. We zijn opzoek naar muzikanten die gratis bij ons willen spelen en zo hun muziek kunnen promoten en Cd’s kunnen verkopen. Het gaat niet om dagelijks spelen, maar op speciale avonden. Wanneer het publiek goed op je muziek reageert zou het wel een dagelijks gebeuren kunnen worden. We hebben een voorkeur voor jazz, rock of andere swingende muziek. Zie je het zitten jouw muziek te promoten? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.”

 Het antwoord van een muzikant:

“Ik ben een muzikant met een redelijk groot huis. Ik ben op zoek naar een restauranthouder die zijn restaurant wil promoten door gratis voor mij en mijn vrienden te komen koken. Het gaat niet om een dagelijkse maaltijd, maar het is voor speciale gelegenheden. Wanneer dit goed ontvangen wordt, kan het eventueel wel een dagelijks terugkerend gebeuren worden. Onze voorkeur gaat uit naar kalfsvlees, zuiglam, speenvarken, en exotische cocktails.
Heeft u interesse om uw restaurant te promoten? Neem dan met spoed contact met ons op.”


Voor niets gaat de zon op ….

Waarom dit verhaal en wat is de relatie tussen de spreekwoorden, het citaat  en (mijn) dienstverlening? Dat leg ik je uit aan de hand van vragen die ook mij bereiken per mail of telefoon.

De vragen:

 • “Ik woon (en werk) al een tijd in Nederland en wil graag Nederlands leren. De  gevolgde groepslessen gaan niet snel genoeg, daarom wil ik graag privéles. Ik heb onregelmatige werktijden dus graag wekelijks in overleg.”
  Tal van variaties daarop beginnend met “Mijn partner” , “ Voor onze kinderen wil ik  graag Nederlands leren.”
 • “Ik heb interesse in de website SpellingProf*, maar zou ( als school) de website graag eerst een tijd op proef willen.”
  Ter informatie: een groot deel is vrij te openen inclusief veel informerende blogs. De toegangsprijs is 5 euro en nee… niet maandelijks of jaarlijks maar eenmalig te betalen. Downloaden is vervolgens twee keer mogelijk bijvoorbeeld op smartphone, Ipad en/of PC.
 • “Waarom is SpellingProf niet gewoon een gratis app?” 
 • “Al jaren merk ik dat mijn dyslexie me hindert in mijn werk en promotiekansen. Ik wil graag begeleiding, maar het zou fijn zijn als het vergoed wordt door de zorgverzekering.”
  Of: je
  “Reken deze les maar gewoon hoor, ook al kom ik vandaag niet, maar dan wel graag bij de zorgverzekeraar.”

En na al deze vragen, waarbij vaak extra service en vooral persoonsgerichte wensen worden geformuleerd, dit soort reacties of gewoon niets:
“Tja… ik vind je tarief eigenlijk te hoog, dan ga ik het toch nog maar eens bij de groepslessen proberen. Alleen… dan mis ik  vanwege mijn wisselende werktijden maar een aantal lessen en is het tempo en de inhoud niet helemaal wat ik zocht.”

“Via internet kan ik gratis lessen Nederlands krijgen, dus waarom dit tarief?”

Voor niets gaat de zon op

En..  nu we toch met spreekwoorden bezig zijn: “ Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken”.  Dat zeiden mijn ouders altijd als we als kind ergens gratis een klein aardigheidje kregen. Met andere woorden: Dan lever je geen kritiek ook al gaat het speeltje direct stuk, is de kwaliteit volgens jou onvoldoende of vind je het niet helemaal jouw smaak.

Gaat de zon ook voor niets op bij de:

Bakker, tandarts, verwarmingsmonteur, glazenwasser, docent, chauffeur, supermarktmanager, restauranthouder? Vraag je daar ook korting of probeer je het gratis te krijgen?

Speciale wensen voor een eerlijke prijs

Degenen die mij zonder deze vreemde vragen en met respect in het verleden contracteerden, hebben daar allen baat bij gehad.
Zij weten/wisten dat kwaliteit en speciale wensen een prijs hebben, maar ook dat ze als een vorst werden behandeld.
“De klant is koning, nietwaar”? Of zoals het Oudhollandse gezegde luidt: “De cost gaet voor de baet uyt” **

Mooie resultaten voor een eerlijke prijs

want:

 • de cursisten NT2 gingen eindelijk Nederlands praten
 • die scholieren met dyslexie  haalden hun middelbare school diploma of kregen het juiste schooladvies
 • talentvolle werknemers maakten de gewenste promotie met een beter salaris. Studenten haalden hun taaltoets zodat ze toch verder konden gaan met hun gewenste studierichting
  m.b.v. SpellingProf konden ouders hun kinderen thuis met spellingproblemen ook helpen

Eerlijk tarief voor persoonsgerichte aanpak

Nee, geen duizendpoot maar dyslexiespecialist, logopedist en ervaring in taaltraining levert een goede basis voor mijn dienstverlening.

Daar past een eerlijk tarief bij want uiteindelijk gaat voor iedereen alleen voor niets de zon op.

Onbekend met het oud hollandse gezegde*: “De cost gaet voor de baet uyt” ?
Dit is de betekenis ervan: Om voordeel te behalen, moet men zich eerst de onvermijdelijk eraan verbonden onkosten getroosten.

Meer over begeleiding bij dyslexie?
https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/blog166-lezen-is-vanzelfsprekend-dankzij-dyslexiebegeleiding/

Bij Nederlands? https://www.dutchlessonveldhoven.nl

Interesse in SpellingProf?  https://www.spellingprof.nl

 En… sinds een paar jaar online, dus de afstand vormt geen bezwaar.

Gerelateerde berichten
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *