Blog#164- Ook moe na een leesbeurt?

Ook moe na een leesbeurt?

Ook moe na een leesbeurt?

“Ik zou ook moe zijn na een leesbeurt. Voel je ook een druk in je keel?”
Tijdens de eerste afspraak na de intake dyslexie wordt niet alleen een diagnostisch dictee afgenomen, maar worden ook een paar verschillende teksten gelezen. Tijdens dat lezen viel o.a. op dat de woorden er bijna uit geduwd werden. Weinig leesfouten, maar het lezen zelf leek op het ontcijferen van een soort codetaal. Iets wat niet past bij een bijna middelbare scholier en al helemaal niet bij zo’n hoog IQ.

Begrip en het probleem zien

Hoeveel rust geeft het als jouw probleem wordt gezien en het gewoon wordt benoemd?
Het begrip dat deze leeswijze zoveel energie kost dat je er doodmoe van wordt en je daarom steeds minder leest?
Minder lezen terwijl de juf maar hamert op “leeskilometers” maken. Iemand die slecht ter been is, laat je toch ook niet de vierdaagse lopen?

Lezen met een glimlach…

Toch gebeurde dat kleine wonder nog geen 10 minuten later. Ze was duidelijk moe van het lezen en de concentratie nam af. Haar slimheid werd toen gebruikt voor een korte uitleg. Hoe ga je woorden te lijf bij (technisch) lezen zodat je ook wéét wat je gelezen hebt..
Dezelfde tekst maar nu met wat aanpassingen brachten overzicht, rust, een natuurlijke accentuering en zinsmelodie en… die begin van een glimlach. De opdracht daarna voor de komende week werd bijna gretig verwelkomd.

Lezen is geen wedstrijd..

Al die jaren tempo lezen, AVI niveaus proberen te halen hadden hun uitwerking niet gemist! Het resultaat was hoorbaar (alle lettergrepen evenveel accent), voelbaar ( dikke keel) en zichtbaar ( gezwollen spieren in de halsstreek en spanning op het gezicht).
Als lettergreep lezen en lettergreep plakken het gevolg is van het bereiken van een hoger AVI niveau dan is het leesonderwijs bij dit meisje jammerlijk mislukt en het leesplezier tot het vriespunt gedaald.

Vanaf nu doen we dat samen anders

  • Geen tempodruk en lettergreep lezen om zo toch maar het gewenste AVI niveau te halen
  • Een AVI niveau halen is niet langer het doel, maar belangstelling en teksten die horen bij de lessen aardrijkskunde, verkeer of geschiedenis
  • Gebruik makend van inzicht bieden
  • Een ontspannen keel, hals, gezicht en een natuurlijke accentuering volgen dan vanzelf

Mooi om te zien wat zo’n korte ervaring doet op het gebied van de motivarie!

Meer over dit onderwerp?
https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/blog163-hoe-help-je-leesplezier-verdwijnen/

Meer over spellingaanpak? https://www.spellingprof.nl 

Gerelateerde berichten
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *