Blog#137- Vakantie ervaringen en de verleden tijd

Vakantie ervaringen en de verleden tijd

Vakantie ervaringen en de verleden tijd

Leer de verleden tijd eens anders….

“Ik ben mijn cursusboeken vergeten”. Wie overkomt dat nou niet? Maar… in deze situatie helemaal te vergeven, want verder gaan met Nederlands op vakantie? Dan ben je wel héél gemotiveerd. “En ik weet ook precies waar ze nu liggen”, vervolgde de cursist. Voor hij zich verder in allerlei toonaarden ging verontschuldigen, stelde ik hem gerust. We gaan vandaag een lesje Nederlands met veel vakantie ervaringen doen.

Vakantie ervaringen en de verleden tijd

Wie herkent dat niet? Vraag naar iemands vakantie en je hoeft eigenlijk alleen nog maar te luisteren. Het enthousiasme, de aandacht voor de belevenissen…..  Allemaal factoren die de spontaniteit stimuleren en de spreekangst doen verdwijnen.

Opa…

Automatisch kwamen de ervaringen uit bij een slachtmoment voor de kinderen. Ze groeien niet op het platteland op zoals hun ouders. Kip komt van de supermarkt, maar hoe die daar komt…..?  Een taak voor opa op verzoek van… zijn zoon.  Opa aarzelde en sputterde nog wat tegen. Nou zag hij eindelijk weer eens zijn kleinkinderen en kreeg hij die brute rol in de schoenen geschoven. Zijn angstige voorgevoelens kwamen uit. Verdrietige kleinkinderen die opa ineens niet meer zo’n lieve man vonden en die kip smaakte opeens ook niet meer….. Kortom: kleinkinderen boos op opa, opa  boos op zijn zoon, zoon …..

Een improvisatie op de verleden tijd oefenen of herhalen..

Dat hoeft niet fantasieloos te zijn en al helemaal niet als je iemand nieuwsgierig maakt met de vraag:
“Hoe goed ben jij eigenlijk al ingeburgerd?”
Cursist: “Nou, eh… alle Nederlandse buren in de straat proberen Nederlands met ons te praten en de kinderen uit de buurt spelen ook met onze kinderen.”
“Ken je de kersthit Flappie ook al?” Op zijn lachende gezicht kwam een groot vraagteken.

Flappie en de verleden tijd …..

“Dan gaan we nu luisteren naar een lied dat in Nederlands intussen al járenlang een begrip is.” Onze eigen ervaringen rond dit onderwerp vulden de rest van de les. En die verleden tijd? Nog nooit zoveel als vanzelf geoefend met die lastige tijden. En wie nu nog zegt dat het oefenen van de verleden tijd saai is…..
En….  Flappie? De maker van dit onvergetelijke lied heeft er een fan bij!

Meer blogs over Nederlands leren? https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/blog136-de-moedertaal-bereikt-het-hart/

Nog een keer genieten van Flappie van Youp van ’t Hek?  https://www.youtube.com/watch?v=ih1v_viXTuE

Gerelateerde berichten
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *