Blog#136-De moedertaal bereikt het hart

De moedertaal bereikt het hart

De moedertaal bereikt het hart

“Praat je met iemand in een taal die hij verstaat, dan bereik je zijn geest. Praat je met iemand in zijn eigen ( Nederlandse) taal, dan bereik je zijn hart”. *
Van wie dit inspirerende citaat is, lees je aan het eind. Het citaat roept bij mij tal van vakantie herinneringen op.

“Ooievaar”

De eerste pogingen richting Frans die ik lang geleden hoorde van een Nederlandse kleuter. Hij kocht samen met zijn vader dagelijks op de Franse camping heerlijke croissants en baguettes nadat de Franse bakkersvrouw ’s morgens luid toeterend haar komst aankondigde. Vertederd door zijn afscheidsgroet kreeg hij ‘n stukje croissant gevuld met chocolade. De taal bereikte haar hart…….

Engels, Duits en Frans in één zin….

Tijdens de Franse spits in hartje Parijs aankomen in augustus. Dat zou toch “appeltje eitje” moeten zijn want elke Parijzenaar is in augustus toch het warme Parijs ontvlucht? Niet dus en dat we zonder kleerscheuren voor dat typisch Franse hotelletje stonden, mocht een wonder heten. Opgelucht even de koffers uitladen en meteen maar bij de receptie zetten. In een oogwenk gebeurde het.  Twee Franse gendarmes stonden al een parkeerbon  te schrijven. In allerlei talen, naar woorden zoekend, uitleggen hoeveel moeite we hadden gedaan om het adres te vinden.  Ze keken elkaar aan, lachten me vriendelijk toe en borgen vervolgens hun bonnenboekje op. “Bon séjour, madame.”  De taal bereikte hun hart…..

“Qué tal?”

Voor de Spaanstaligen een hele gewone begroeting, maar het Engelse echtpaar op het Spaanse terras ontging de vriendelijke begroeting van de ober. Het duo kende deze korte begroeting niet en ze negeerden de vriendelijke vraag. Professioneel werden ze geholpen maar de “ziel” was uit zijn bediening.

Wat levert het gebruik van die moedertaal je op?

  • Natuurlijk niet alleen het besparen van een parkeerboete, een extra beetje service, of die dagelijkse lekkernij.
  • Het voelt alsof je thuiskomt, je hoort erbij. Het is een gevoel van saamhorigheid.

Thuiskomen door de moedertaal

Diezelfde ober herkende ons na een lange afwezigheid vanwege Corona en de ontmoeting was allerhartelijkst. Na het gebruikelijke “qué tal en cómo estás”, wisselden we  persoonlijke ervaringen uit in zijn taal. De ober die altijd als een speer iedereen bedient, nam de tijd en wachtte geduldig als wij even naar een woord zochten. De gemeenschappelijke taal bereikte ons allen in ons hart……

Makkelijker contacten leggen, want de moedertaal bereikt het hart ……

Onze spontane uitwisseling van ervaringen trok de aandacht van twee andere gasten. Na hun drankje stopten ze bij onze tafel en begonnen spontaan een gesprek. Ze werden helemaal enthousiast toen ze begrepen dat zij al enige jaren in de hoofdstad van òns land woonden. De voertaal bleef Spaans met af en toe wat Engels en….. geïnspireerd door ons gebruik van hun moedertaal, kwamen er langzaam ook een paar Nederlandse woorden. “Ik houd van stamppot en bitterballen”, liet een van hen ons weten en aan het eind ”fijne vakantie en tot ziens”
” Misschien moeten we toch maar eens echt Nederlands gaan leren”,  hoorde ik ze bij het afscheid tegen elkaar zeggen. Wat taal al niet doet……

Wat helpt om een taal te leren?

  • Niet bang zijn om fouten te maken
  • Het leuk vinden om contact te maken met de plaatselijke bevolking in de taal van dat land
  • De wens om echt  te integreren
  • Maar vooral… nieuwsgierig zijn en je richten op sleutelwoorden in een gesprek

Hoe vermakelijk is het als er naast jouw appartement aan de weg wordt gewerkt de dag nadat het Spaanse elftal ondanks alle pogingen veel pech had. Het woord “jugador” viel verscheidene keren tijdens het werkoverleg op straat. Ze bespraken hun frustraties, want ook hun EK droom was uiteengespat.
En… wat een onuitwisbare ervaring levert het op als je in Zuid-Italië in een barretje de EK finale volgt tussen alleen maar Italianen en opeens een heleboel Italiaanse nieuwe woorden leert?  Afhankelijk van de oplopende spanning niet allemaal te vinden in een cursus Italiaans?

En jij?

Heb jij ook mooie vakantie ervaringen waarbij het gebruik van de moedertaal een rol speelde? Wil je ze delen in het commentaar? Wat voegde die moedertaal toe aan het moment?
Help jij je buitenlandse buren of collega ook om Nederlands te leren door het te spreken? Of blijf je – zoals ik steeds van cursisten hoor – jouw Engels oefenen in Nederland?

Meer lezen over dit onderwerp vind je bijvoorbeeld in:  https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/blog133-nederlands-leren-voor-welk-doel/

Wil je Nederlands leren? Informeer ook eens of je werkgever daarvoor een budget heeft.  Afstand is geen probleem want Dutch Lesson Veldhoven geeft ook NT2  online!
Meer informatie vind je in de blogs van DLV op dexe website of op https://www.dutchlessonveldhoven.nl 

Het citaat is van Nelson Mandela* en zo actueel als je denkt aan alle nieuwkomers die zich ook graag thuis willen voelen in Nederland.

Gerelateerde berichten
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *